Skal trægulvet slibes eller høvles?

24 marts 2020
Camilla Skøtt
Skal trægulvet slibes eller høvles?

Har dit trægulv nået en tilstand, hvor det er mere slidt og trist, end det er varmt og flot, så er det måske på tide med en renovering. Men har du brug for en gulvafhøvling eller en -afslibning?

Umiddelbart lyder der ikke til at være synderlig forskel på de to begreber; gulvafslibning og gulvafhøvling. Men lad ikke de enslydende navne narre dig – der er forskel, og den er markant, så det er vigtigt, at du vælger den rette behandling til dit trægulv.

Læs med nedenfor, og få et indblik i forskellene på de to teknikker, så du er rustet til en snak med din lokale gulvmand om renoveringen af dit trægulv.

Gulvafhøvling – en dybdegående behandling

Har dit trægulv seriøse skader, dybe hakker og markant slid, eller sidder der limrester fra et gammelt gulvtæppe eller fernisrester på brædderne, så er det en gulvafhøvling, du har brug for.

En afhøvling betyder, at gulvmaskinen høvler 2-4 mm. af træets overflade væk, så alt, hvad der findes af pletter, hakker og ujævnheder, elimineres. Det er en forholdvis stor del af plankernes samlede tykkelse, der forsvinder, og derfor er det naturligvis ikke alle gulve, der kan klare en afhøvling – din gulvmand kan hjælpe dig med at vurdere, om dine kan.

Gulvafslibning – en overfladebehandling

Modsat den hårde behandling med høvlen, er en gulvafslibning mere nænsom. Her slibes tidligere overfladebehandling væk, ligesom små skrammer, ridser og misfarvninger forsvinder. 

En afslibning tager kun 1 mm. af træets overflade, og derfor kan mange trægulve klare behandlingen, som efterlader gulvet så godt som nyt. Når afslibningen er overstået, står træet frisk og råt, og det er klar til at blive behandlet med enten olie, lak eller sæbe – hvilken behandling du bør vælge, afhænger af dine ønsker til både udseende, vedligeholdelse og rengøringsvenlighed. Er du i tvivl, så tag en snak med din gulvmand, hvor du kan få professionel vejledning.

Flere Nyheder